divendres, 31 de març del 2017

TERRITORI PRIVAT: SEXUALITAT I AFECTIVITAT

AMOR ROMÀNTIC VS. AMOR COMPANY

Com ens estimem? Com expressem i traslladem l'amor que sentim per algú? Estimem sempre igual? Podem estimar millor i més saludablement?


Aquestes preguntes ens poden fer reflexionar sobre nosaltres mateixos/es i sobre com ens travessa la cultura, la societat i en l'àmbit de l'afectivitat: l'amor romàntic com a construcció social.

L'amor romàntic es basa en l’individualisme. Ens venen amb la idea que hem d’unir-nos de dos en dos com si la resta d'amors d'un altre tipus (filial, ma/paterno-filial, d'amistat, entre col·legues) fossin de menor importància o de menys valor.

Sota la filosofia del "campi qui pugui", el romanticisme es manté a través dels diferents mitjans que consumim cada dia: cinema, televisió, revistes, publicitat. I amb això es generalitzen mites, estereotips i rols que ens expliquen què és l'anormal i què és el normal i defineixen com són les dones i com són els homes, i també com es relacionen entre si.

Per desterrar aquesta manera tan limitadora d'estimar avui farem una proposta: estimar-nos i estimar com a companys de vida.

L'amor company està basat en el respecte, el bon tracte, la tendresa, l'honestedat, i la generositat. És aquest amor de la gent que es tracta de tu a tu, que es relaciona des de l'empatia i des de  l’intercanvi d'energies positives, des de les ganes de viure l'alegria col·lectivament.

L'amor company en parella consisteix a ajuntar-se lliurement per compartir la vida l'estona o les estones que vulguem estar junts. No es construeix com l'amor romàntic des de l’interès o la necessitat, sinó des de la llibertat i les ganes d'estar junts. En l'amor company no se signen contractes ni es fan promeses irreals de futur: es gaudeix com es gaudeix l'amistat, en l'aquí i l'ara.


A la imatge podem veure la resposta des del punt de vista de l'amor company de diferents mites de l'amor romàntic:

• La “mitja taronja” es pot substituir per l'elecció lliure de compartir la teva vida o diferents moments de la teva vida.

• “L’amor tot ho pot” es transforma en (auto) cura i responsabilitat.

• La passió eterna pot entendre com companys/es de vida.

Des del Territori Privat de l'Espai Jove de Sitges creiem que l'amor es pot desconstruir, desmitificar i re-inventar.


Us animem a que exploreu aquestes alternatives amoroses i experimenteu com estimar des d'aquestes realitats.

Esther, Territori Privat 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada